Droge huid

Droge huid komt vooral voor bij baby's, kindjes onder de 10 jaar en ouderen, maar het komt ook vaak voor bij vrouwen op volwassen leeftijd. Droge huid zorgt voor een huiduitslag (eczeem) en heel veel jeuk met krabletsels. 

De dermatoloog wordt nog vaak geraadpleegd voor deze onschuldige aandoening. De huisarts kan je helpen om de klachten eenvoudig en snel te laten verwijderen. 

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en is een barrière tegen schadelijke stoffen van buitenaf, zorgt voor een goede vocht, eiwit en mineraal balans. Wanneer de buitenste laag van de huid (hoornlaag) te weinig vetten bevat kan de huid het vocht minder goed vasthouden en krijg je een droge huid. 

Droge huid komt voornamelijk voor op de benen en de handen. 

Wat zorgt voor een droge huid? 

Basische zepen verwijderen de zure vetten van de huid. Ook de leeftijd is van belang, aangezien de aanmaak van vetten wordt gestimuleerd door geslachtshormonen die op het hoogst zijn tijdens de pubertijd. 

Na 25e begint de huid droger te worden met de leeftijd.

Hoe vochtiger de lucht hoe beter voor de huid. In de winter is het vaak droger met lage temperaturen en dit droogt de huid uit. Maar douchen is daarom niet de oplossing. Want te lang in een warm bad liggen is ook niet goed voor de droge huid. Wel wordt er aangeraden om een bad- of doucheolie te gebruiken en nadien insmeren met hydraterende crème. 

Waarom jeuk bij droge huid ?

Als de huid uitdroogt ontstaan er microscopisch kleine kloofjes of zelfs barstjes en uiteindelijk een huidontsteking of eczeem. 

Mensen met een droge huid kunnen bijna nooit tegen wol omdat de haakjes van de wol in de kloofjes van de huid blijven hangen en irriteren. 

Droge huid is niet besmettelijk

Meer informatie over droge huid

De commentaren zijn gesloten.